Як працювати болгаркою: інструкція від А до Я

Інструкція від А до Я, по роботі з болгаркою, підкаже, як правильно поводитися з УШМ – через незнання оператор може завдати шкоди собі та оточуючим людям. Майстер повинен пам’ятати:

  • коло беруть під розмір посадкового місця;
  • у процесі міцно утримують машину за ручки;
  • стають стійко, ноги – на ширину плечей;
  • кабель живлення кладуть на відстані, щоб уникнути його потрапляння під різання;
  • переміщення з однієї ділянки до іншої лише після відключення живлення;
  • при перебоях електроживлення, кутову шліфувальну машину вимикають, щоб не було несподіваного запуску.

Нижче наведені основні тонкощі у використанні, обробці різної сировини.

Пристрій та можливості

Прилад влаштований просто – електродвигун змушує обертатись вал, на якому зафіксований диск для різання. У домашньому господарстві, у промисловості техніка цінується за багатофункціональність – пиляє все, від бетону до скло-кераміки, застосовується для шліфування. Умільці закріплюють машину на підставці та обточують різці, ножі, свердла.

Варіанти виконання:

  • побутові та професійні;
  • з однією, двома ручками;
  • без ручок;
  • з електроживлення – малої, середньої та великої потужності.

Підключаються до розетки зі стандартною напругою 220 В, або до трифазної мережі (на виробництві) навантаження в якій становить 380 В.

Загальні запобіжні заходи

Небезпека агрегату у відкритому сегменті, що обертається зі швидкістю –  чернові матеріали , не витримуючи навантаження, розлітаються уламками по сторонах, потрапляючи в користувача. Правила безпеки:

  • перевірка стану обрізного кола в холостому ході;
  • використання захисного спорядження – маска чи окуляри, рукавички;
  • не включати при несправності;
  • концентрація уваги, спокій.
  • перед закріпленням кола, проводять перевірку на дефекти – недбала  доставка будматеріалів , халатне звернення власника призведуть до появи мікротріщин, непомітних на перший погляд;

Як не можна працювати із небезпечним інструментом?

Майстер не повинен працювати в легких шатах, з короткими рукавами, без екрана. У зону дії не пускають сторонніх, оператор стає збоку від машини, а не перед нею. Ширина заготовки не перевищує 1/6 від діаметра кухля, сировину попередньо фіксують.

На інструментарій не тиснуть силою – УШМ ріже під власною вагою. Рекомендовано періодично зупинятися, даючи відпочити рукам – від втоми втрачається чутливість, розслаблюються м’язи. Не допускається знімати кожух блоку і тримати мотор відкритим. Дерево не перерізають насадкою для скла, металу – для кожного покриття є певні види кружків.

Основні принципи обробки деревини

Розпил дерева – найбезпечніший захід, оскільки пластичні волокна не відлітають і не завдають шкоди. Для шліфування спилів використовують три різновиди кіл:

  • сталева щітка – відрізки дроту, що прикріплені на чаші. Використовується для чищення поверхонь від лакофарбових виробів;
  • пелюсткова насадка – тверда основа із закріпленими листками наждачки, що служить для попереднього чищення;
  • тарілки для шліфування застосовуються для полірування фарбованих предметів. Виглядають як багатошарова збірка з гуми, пластмаси, з прошарком із підкладки для наждакового листа.

Для різання брусів існує одне коло, на боках якого зуби. Для розпилювання не використовують колоди, товщиною понад 4 см.

Обробка керамічної плитки

Кахель ріжуть сухим способом сегментованими або суцільними кухлями. Які тонкощі вибору керамічної плитки? Їх немає, оскільки пристрій здатний розрізати кераміку, керамо-граніт, штучний та натуральний камінь. Порядок дій:

  • плиту кріплять струбцинами на верстаті;
  • олівцем намічають лінію відрізу;
  • пиляють по мітці на глибину до 1,5 мм на малих обертах;
  • прискорюють обертання, ведучи від краю лінійки до іншого.

Повністю не перерізають – після виконаного каналу, кахель кладуть на край столика, підкладають під низ свердло, цвях, придавлюють зверху, одночасно обламуючи краєчок, що звисає. Кераміка трісне рівно по зрізу без зазубрин. Якщо потрібно зробити круглий отвір, то спочатку відзначають центр плити, далі малюють рівне коло. Далі не поспішаючи роблять акуратні надрізи. Залишки скло-кераміки обламують пасатижами.

Особливості різання металовиробів

Під різновид металу вибирають певну насадку – є деталі для чавуну, сталі та сплавів. Умови експлуатації тип зазначений на обороті змінної частини. Нержавіючу сталь не розрізають стандартними насадками – вони пошкоджують антикорозійну плівку.

Для алюмінію, міді, латуні підбирають запчастини, що містять зв’язки, що перешкоджають засолюванню, для міцних зразків – надміцні турбінки, що протистоять якостям чавуну. Для листів підбирають кола залежно від товщини виробу.

Цікаві можливості

Зміна режиму роботи, типи деталей, стаціонарна установка роблять болгарку багатофункціональною – їй можна вирівняти ковадло, зрізати покришки, розпиляти банку від консервів або зробити на прямій рейці зубці. У руках у вмілого працівника кутова шліфувальна машина набуває нових здібностей.

Саме тому в подібних будівельних роботах прийнято довіряти професіоналам – спеціалістам компанії , які вміють поводитися з будь-якою апаратурою та пропонують повний комплекс послуг у сфері ремонту. Фахівці підкажуть, яке підібрати оздоблення, порадять гарний дизайн і візьмуть на себе клопіт із облаштування квартири чи будинку.